Decydując się na ogrzewanie kominkowe warto jest wiedzieć, jakim drewnem najlepiej w nim palić. Ma to duże znaczenie jeżeli chodzi o wydajność. Ważne jest również w jakim stanie takie drewno magazynujemy.

W większości domów w sezonie grzewczym zużywa się między 5 a 15 metrami sześciennymi drewna. Zależne jest to od długości i intensywności zimy, ale również od wielkości ogrzewanych pomieszczeń czy częstotliwości palenia. Kupując odpowiednie drewno musimy mieć przygotowane miejsce na jego składowanie, ale zanim je kupimy musimy wiedzieć jeszcze jakie drewno kupić. Na początek warto zapamiętać, iż drewno z drzew iglastych nie nadaje się do palenia w kominkach. Ma ono dużo żywicy, która strzela w trakcie spalania i dużo mocniej brudzi kominek. Dodatkowo wydziela ono dużo dymu za czym będzie trzeba częściej czyścić sam kominek oraz przewód kominowy. Dlatego dużo lepszym wyborem jest drewno z drzew liściastych. Takie drewno zawiera bardzo mało żywicy i nie wydziela tak dużo dymu. Bardzo dobre jest drewno twarde, które wydziela dużo więcej ciepła podczas spalania. Drewno miękkie jest lżejsze, ale przez to mniej kaloryczne. Co za tym idzie trzeba będzie częściej dokładać do kominka i takie drewno będzie zajmowało więcej miejsca, bo trzeba będzie mieć jego większą ilość. Należy również pamiętać, że paląc w kominkach nie wrzucamy do środka elementów przetworzony, pokrytych farbą, lakierowanych czy zaimpregnowanych.

Maybe in some parts of the world, splitting wood is easy, but I grew up with the adage “Split your own wood and warm yourself twice” – once when you split it and again when you burn it. This stubborn piece of oak had me going. In fact, I had buried and inch of a wedge into the chopping block before I realized it had gone all the way through. Then, it took some work to remove the wedges so I could flip the hunk over and work at it from the other side.

Ważne jest również sezonowanie drewna. Powinno ono leżeć minimum rok, a przypadku niektórych gatunków drzew nawet 3 lata. Czemu? Otóż drewno po ścięciu zawiera w sobie duże zasoby wody, a to wpływa na szybkość spalania i jakość spalania. Drewno mokre będzie wydawało mniej ciepła, będzie dymiło i po prostu źle się paliło. Jakie drewno jest najlepsze do palenia w kominku? Najlepsze będzie buk, dąb oraz grab, który jest uważany za przodownika wśród drewna opałowego. Wszystkie te gatunki drewna będą się paliły powoli, spokojnie i długo. Ich kaloryczność jest wysoka i będą wydawały dużo więcej ciepła niż pozostałe gatunki drewna. Brzoza będzie płonęła łatwo i może być sezonowana krótko, posiada średnią kaloryczność. Drewno z drzew owocowych będzie wydawało miły zapach jednak jego najlepsze zastosowanie znajdzie się w wędzarniach. Jesion również jest bardzo dobrym drewnem opałowym, jednak nie jest tak często widziane przy domkach jednorodzinnych ponieważ bardzo trudno się je łupie. Olcha natomiast źle się będzie paliła jeżeli nie będzie wystarczająco długo sezonowana. Jej drewno również stosuje się bardziej do wędzenia. Najmniej nadawać się będzie drewno z topoli ponieważ ma małą kaloryczność i oddaje mało ciepła. Wysuszona nadaje się głównie do rozpalania.